Jaka maszyna do robienia lodów będzie najlepsza?

Uwielbiasz lody? Chciałbyś jadać je częściej, ale znudziły Ci się już oklepane smaki dostępne w sklepach? A może masz od czasu do czasu ochotę na lody, ale unikasz ich ze względu na alergię pokarmową? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedziałeś „tak”, prawdopodobnie będziesz zadowolony z maszynki do robienia lodów w domu. Co to takiego, jakie daje Ci możliwości i ile kosztuje? Na co zwrócić uwagę, zanim maszyna do lodów wyląduje w Twojej kuchni? Na te i inne pytania odpowiem Ci w tym artykule.

Co się kręci? – Lody się kręcą!

Dobra maszyna do lodów sprawi, że pokochasz przyrządzanie mroźnych deserów. Okaże się to proste i przyjemne – wystarczy, że umieścisz składniki w misce urządzenia, a następnie odczekasz kilkadziesiąt minut. Jest to czas jaki urządzenie potrzebuje na schłodzenie i zmieszanie ich w odpowiedni sposób. Maszynka do lodów umożliwi Ci przygotowywanie całkowicie naturalnych, domowych lodów – pozbawionych sztucznych barwników, spulchniaczy i konserwantów. Ukręcisz w niej lody z dowolnych składników, ogranicza Cię w zasadzie jedynie Twoja fantazja. Jeśli jesteś alergikiem, pozwoli Ci zrobić deser bez użycia żółtek jaj czy też mleka krowiego, zastępując go sojowym czy ryżowym.

Chłodzenie

Pierwszą rzeczą, na którą powinieneś zwrócić uwagę przy dokonywaniu wyboru, jest sposób, w jaki urządzenie chłodzi mieszankę. Maszyna do robienia lodów może bowiem być wyposażona w:

  • misę z podwójnym dnem wypełnionym płynem
  • dysk lub wkład chłodzący wypełniony płynem, podobny do tego w tańszych lodówkach turystycznych
  • własny agregat

Samowystarczalna maszynka z własnym agregatem to raczej propozycja do gastronomii – kosztuje od siedmiuset do grubo ponad tysiąca złotych, pobiera sporo energii i zajmuje bardzo dużo miejsca. Dla użytkowników domowych, takich jak Ty, według opinii wielu kupujących najlepsza będzie tańsza maszynka chłodzona wodą. Jej misę lub dysk wkładasz do w zamrażalnika na 8h przed robieniem lodów.

Ważne jest więc, abyś przed zakupem maszynki określił, jak wiele masz w nim miejsca. W dużym zamrażalniku na pewno zmieścisz zarówno dysk, jak i dość dużą misę. W mniejszym lub bardziej wypełnionym możesz nie mieć możliwości umieszczenia misy – jeżeli taki posiadasz, wybierz maszynkę do lodów z dyskiem lub wkładem małych rozmiarów. Opinie użytkowniczek wskazują, że nieodpowiedni rozmiar misy i mały zamrażalnik, to najczęstszy problem, który staje się oczywisty niestety dopiero po dokonanym zakupie.

 

Ranking najpopularniejszych maszyn do lodów 2017: TOP 8

 

Pojemność

Podstawowym elementem budowy każdej maszynki do lodów jest misa, w której mieszane są składniki. W zależności od modelu maszynki, może mieć ona różną pojemność. Pamiętaj, aby wybrać najbardziej optymalną dla siebie. Jeśli masz małą rodzinę (do 4 osób) i planujesz robić lody w mniejszych ilościach, najlepszy będzie model z misą o pojemności ok. 500ml (tyle co małe pudełko lodów familijnych). Taka maszyna do lodów będzie nie tylko zajmowała mniej miejsca, ale będzie też miała niższą cenę zakupu i generalnie rozumianej eksploatacji. Jeżeli zaś chcesz robić więcej lodów np. na przyjęcia i/lub masz średniej wielkości rodzinę, dobrym wyborem będzie maszynka z misą o pojemności większej niż 1l. Pamiętaj, że im większa misa, tym większe urządzenie, a tym samym trudniejsze czyszczenie. Przechowywanie dużego urządzenia również może by kłopotliwe – większa maszynka do lodów nie zmieści się w każdej szafce.

Moc i mieszadło

Dosyć ważnym parametrem maszyny do lodów jest jej moc. Maszynką o dużej mocy ok. (15W) ukręcisz lody szybciej (w dwadzieścia minut), a tą o mniejszej mocy (6W) wolniej (nawet w godzinę). Zainwestuj w maszynkę o większej mocy szczególnie, jeśli lubisz sorbety, ponieważ te robią się dużo dłużej od lodów na bazie śmietanki. Maszyna do robienia lodów o większej mocy przyda Ci się też, jeśli planujesz robić lody często i w dużych ilościach.

Zwróć również uwagę na rodzaj mieszadła. Może ono być ruchome lub nieruchome (w takim przypadku obracającą się częścią maszynki jest miska). Ważne, aby miało odpowiedni kształt, który pozwoli Ci na kręcenie zarówno lodów aksamitnych, jak i z dodatkami np. kawałkami owoców, orzechów czy czekolady. Dobrze sprawdza się maszynka do lodów, która posiada mieszadło regulowane.

 

Maszynka do lodów: cena

Ile średnio przyjdzie nam zapłacić za domową „fabrykę lodów”? Cena maszyny do lodów zależy od jakości materiałów urządzenia, wielkości i marki. Średnia cena za urządzenie typowo do użytku domowego waha się w przedziale 150-250 zł. Nieco lepsze modele wyniosą nas ok. 700-800 zł, zaś w okolicach 1000-1200 zł znajdziemy już urządzenia pół-profesjonalne, z własnym agregatem. Przed zakupem konkretnej maszyny do lodów warto sprawdzić jej popularność oraz opinie użytkowników. Marki, które cieszą się dużą popularnością wśród polskich klientów to przede wszystkim: Severin, Krups, DeLonghi, Clatronic czy Kenwood. Sprawdź, czy wybrany przez Ciebie model spisuje się na co dzień i czy nie ma problemów z awaryjnością.

Domowe lody raz!

Maszynka do robienia lodów sprawi, że pokochasz lody domowej roboty. Życzę Ci wyboru tej właściwej – o odpowiednim chłodzeniu, optymalnej pojemności i mocy, z dobrej jakości mieszadłami. Tylko dzięki takiej, pyszne, zdrowe, naturalne lody staną się tradycją w Twoim domu. Zostaw również poniżej swoją opinię i podziel się swoimi własnymi spostrzeżeniami!