Sokowirówka czy wyciskarka? Wady i zalety.

Warzywa i owoce to bogate źródło witamin i mikroelementów. W wyniku obróbki  tracą jednak większość substancji odżywczych, dlatego lepiej jadać je na surowo. Co zaś jeśli za nimi nie przepadasz? Postaw na soki! Te świeże, kolorowe, aromatyczne bomby witaminowe mogą na stałe zagościć w Twoim domu. Wystarczy, że sprawisz sobie urządzenie do ich wyciskania. Teraz pytanie – sokowirówka czy wyciskarka? Jakie urządzenie lepiej sprosta zadaniu? Opinie w tej kwestii są często podzielone, a każde z urządzeń ma swoich zagorzałych zwolenników. W tym artykule pomogę Ci podjąć decyzję, czy bardziej nada się dla Ciebie sokowirówka czy wyciskarka do soków.

Dwa mechanizmy działania

Stojąc przed wyborem: sokowirówka czy wyciskarka, pamiętaj, że są to urządzenia, które tylko w teorii działają tak samo. Oba sprzęty różni przede wszystkim mechanizm działania. Sokowirówka wyciska sok z warzyw i owoców rozdrabniając je przy pomocy nożyków obracających się z dużą prędkością. Natomiast wyciskarka do soków, tłoczy warzywa i owoce przez umieszczone w niej, obracające się z niewielką prędkością ślimaki. W wyniku tej istotnej różnicy w sposobie działania obu sprzętów wyciskarka pracuje znacznie wolniej i ciszej, a sokowirówka – szybciej i głośniej. Wyciskarka do soków ma też mniejszą moc i pobiera mniej prądu od sokowirówki.

 

Ranking najpopularniejszych wyciskarek do soków 2017: TOP 6

 

Sok sokowi nierówny

Odmienne mechanizmy działania sokowirówki i wyciskarki wpływają też na specyfikę, jakość i ilość otrzymywanego soku. W przypadku sokowirówki jest on klarowny, ubogi w miąższ oraz w wyniku wysokich obrotów nożyków rozdrabniających – mocno napowietrzony. Podczas pracy sokowirówki wytwarza się też ciepło neutralizujące niektóre substancje odżywcze zawarte w warzywach i owocach. Ponadto, nożyki sokowirówki obracające się z ogromną prędkością, niszczą najbogatsze w dobroczynne składniki części wsadu, takie jak pestki i włókna.

Sok z sokowirówki ma więc mniejszą zawartość witamin niż ten z wyciskarki, co zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Dobra wyciskarka pod tym względem nie ma sobie równych. Dostarcza pełnowartościowy, gęsty sok z wyczuwalną strukturą miąższu. Nie jest on też napowietrzony jak sok z sokowirówki, może więc dłużej stać w lodówce (nawet do 48h) i nie rozwarstwia się. Jest go jednak mniej niż tego z sokowirówki.

Sok z jabłek czy ze szpinaku

Użytkownicy sokowirówek i wyciskarek podkreślają w swoich opiniach jeszcze jedną istotną różnicę pomiędzy oboma urządzeniami. Jest nią wydajność w kontakcie z różnymi warzywami i owocami. Sokowirówka świetnie radzi sobie z klasykami –  jabłkiem, marchwią czy burakiem, lecz nie zdaje egzaminu w wytwarzaniu soku ze szpinaku i owoców leśnych. Wyciskarka zaś doskonale tłoczy soki ze wszystkich warzyw (również włóknistych) i większości owoców. Niemniej jednak, użytkownicy wyciskarki narzekają na konieczność pokrojenia wsadu na drobne kawałki przed umieszczeniem go w urządzeniu.

Jaka sokowirówka będzie dla Ciebie najlepsza?

Jeśli zdecydowałeś się na sokowirówkę, zwróć uwagę na wielkość pojemnika na odpady z owoców. Model z mniejszym pojemnikiem (o pojemności do 1,5l) będzie dla Ciebie odpowiedni, o ile planujesz wyciskać soki rzadko i w małych ilościach. W innym wypadku, najlepsza będzie sokowirówka z dużym pojemnikiem, którego nie będziesz musiał często opróżniać. Zastanów się też nad mocą urządzenia. To o większej mocy (400-600W) lepiej poradzi sobie z twardymi owocami i warzywami (np. marchewka, truskawka), a o mocy mniejszej z miękkimi.

Jeżeli preferujesz soki pomidorowe czy bananowe, możesz kupić tańszą  sokowirówkę  o niższej mocy (100-200W) – urządzenie odpłaci Ci się też cichszą pracą. Upewnij się, że wybierana przez Ciebie sokowirówka posiada sita ze stali nierdzewnej – są one bardziej wytrzymałe od plastikowych, montowanych w tańszych modelach. Te drugie trzeba też częściej oczyszczać. Dobrze byłoby, aby sokowirówka miała także dwustopniową regulację prędkości – funkcja ta pozwoli dostosować tryb pracy urządzenia do struktury owoców i warzyw, z których będziesz wyciskać sok.

 

Ranking najpopularniejszych sokowirówek 2017: TOP 6

 

Jaka wyciskarka sprawdzi się najlepiej?

Jeżeli zaś z duetu sokowirówka czy wyciskarka postawiłeś na tą drugą opcję, sprawdź w ile ślimaków jest wyposażona. Wyciskarka jednoślimakowa pracuje szybciej, a dwuślimakowa – wolniej. Jeśli jednak czas przygotowywania soku nie jest dla Ciebie priorytetem, postaw na tą drugą, ponieważ tylko z niej otrzymasz pełnowartościowy, bogaty w substancje odżywcze sok. O ile zależy Ci na maksymalnych właściwościach zdrowotnych soku, nie decyduj się na wyciskarkę z dodatkowymi ostrzami, które przyspieszając jej pracę, eliminują z soku sporo substancji dobroczynnych.

Moc wyciskarki dobierz podobnie jak moc sokowirówki – wyższą do twardszych owoców i warzyw, a niższą – do miękkich. Jeżeli zależy Ci na wygodzie użytkowania najlepsza będzie wyciskarka do soków z pionowym wałkiem. Niestety, choć umieścisz w niej wsad znacznie łatwiej niż w takiej z wałkiem poziomym, będzie Ci także trudniej ją wyczyścić.

Ceny i opinie kupujących

Które urządzenie ma korzystniejsze ceny, sokowirówka czy wyciskarka? Otóż sokowirówkę kupimy już od 100 zł, jednak urządzenia cieszące się wysoką popularnością oraz dobrymi opiniami użytkowników plasują się zazwyczaj w przedziale od 600 do 1000 zł. Porównywalna wyciskarka do soków jest już trochę droższa, polecane modele znajdują się w przedziale od 800 do 1600 zł. Przy czym znajdziemy tu również urządzenia tańsze, np. za 200-300 zł.

Warto jednak żebyś miała na uwadze, że zbyt niska cena świadczy najczęściej o bardzo słabej jakości wykonania, na czymś w końcu producent musiał tutaj zaoszczędzić. Zatem zanim zdecydujesz się na finalny zakup, koniecznie sprawdź opinie na temat konkretnego modelu czy to sokowirówki czy wyciskarki do soków. Jeżeli chodzi natomiast o popularność danych marek, w czołówce plasują się producenci tacy jak choćby Hurom, Kuvings, Philips czy Zelmer.

 

 

Istotne różnice

Różnice między sokowirówką a wyciskarką są znaczne. Sokowirówka to urządzenie do wyciskania klarownych soków z podstawowych warzyw, a wyciskarka do soków – zaawansowany sprzęt do robienia napojów z praktycznie wszystkiego. Dzięki wyciskarce otrzymasz pełnowartościowy, gęsty sok o lepszej jakości niż ten z sokowirówki. Sokowirówka czy wyciskarka? Obojętne co wybierzesz, ważne abyś zwrócił uwagę na budowę oraz moc urządzenia – odpowiednio dobrany model powinien służyć Ci przez lata. Jeśli dokonałaś już wyboru i masz już urządzenie w swojej kuchni, koniecznie podziel się z nami swoją opinią!